Klä dig till mer makt

Ett önskat ämne som jag nu äntligen har fått möjligheten att skriva mer om är kläder och kläders relation till makt. Hur kan du klä dig till mer makt? Och om du har en outfit som du känner dig så snygg och proffsig i – hur påverkar det din utstrålning och omgivning och vad kan det få för effekter?

Målet med makten

Som vi har konstaterat förr så kan makt vara ett känsligt ämne och jag vill inleda detta med att förtydliga definitionen av makt såsom jag ser den. För mig handlar makt om inflytande, mandat och auktoritet och att makt är något som alla ledare bör använda med respekt och lyhördhet. Att känna sig mäktig handlar således inte om att vilja skaffa sig något världsherravälde. Utan mer om att känna sig självsäker, att både känna och utstråla pondus och därmed också få mer eller förstärka din makt eller auktoritet.

Läs mer: Maktutövande i vardagen

Mäktiga kläder

Det finns av tradition kläder som upplevs som mer formella och auktoritära än andra. Här är några exempel på klassikerna vars detaljer kan stärka din power.

Kostym

Nina Bućin. Foto: Privat

Vad är bossigare än en kostym? Möjligtvis en kostym med slips. Träffade Nina för första gången för några veckor sedan och imponerades direkt över hur grymt snygg klädstil hon har på jobbet.

Skjorta eller power-blus
Clara Löfvenhamn från Bossbloggen pratar om hur du kan klä dig till mer makt

Foto: Zeynep Seitomer

En annan formell klassiker är skjorta eller stilren power-blus som i kombination med kostymbyxor eller pennkjol ger en mer uppklädd touch. Det är trots allt ingen slump att många serviceyrken har skjorta alternativt piké-tröja som jobbuniform.

Kavaj
BisFit

Foto: Zeynep Seitomer

Precis som skjortan är det ett enkelt sätt att göra en outfit mer affärsmässig. Oavsett om det är en kavaj eller dräktjacka så kommer den att förstärka ditt budskap om att du är formell och professionell även om du har ett par vanliga blåjeans på dig.

Klänning av mer formell karaktär

Foto: Zeynep Seitomer

Det må vara olika dress codes på olika arbetsplatser men ofta gäller det att ha täckta axlar och inte för kort kjol. Är klänningen i tjockare material (så de påminner om en kostym) blir den betydligt mer formell och auktoritär. Googla till exempel karaktären Jessica Pearson i Suits. Hon om någon har en klänningsgarderob som utstrålar makt.

Pennkjolen
BisFit: Blue suede shoes

Foto: Zeynep Seitomer

Av de otaliga kjolmodeller som finns så är pennkjolen den eviga businessklassikern.

Klackar
BisFit

Foto: Zeynep Seitomer

Sist men inte minst är högklackat ett gammalt knep för att utstråla mer auktoritet. Inte nog med att du blir fysiskt längre så förbättras hållningen och de flesta av oss går med mer bestämda steg. Och nej, det behöver inte vara pumps med tio centimeters klack (för hur snyggt det än är så är det viktigaste att en kan och orkar gå och stå i dem). En eller två centimeter kan absolut räcka och skorna kan givetvis vara helt platta med så länge du sträcker på dig.

Klä dig till mer makt och förtroende

 

Elaine Eksvärd sammanfattar i boken Snacka Snyggt att “det du har på dig ska aldrig ta uppmärksamheten från det du säger. Det ska förstärka din position, ditt budskap, dina värderingar och/eller skapa närhet till lyssnaren.”

Du kan således använda dina kläder på många olika sätt för att skapa förtroende. Dels kan du skapa samhörighet genom att anpassa din klädsel så att du liknar andra. Du kan skapa en större känsla av auktoritet. Men du kan även skapa förtroende genom att vara mer eller mindre personlig i din klädstil beroende på situationen du befinner dig i. I slutändan är det dock två saker som är avgörande för hur ditt val av kläder kommer att boosta din utstrålning: passform och bekvämlighet.

Det spelar ingen roll hur snygga eller formella kläderna är. Om de inte passar din stil, din personlighet eller din kropp ordentligt så kommer du högst troligen att känna dig obekväm. Är det något som syns så är det den känslan och det kan sänka ens utstrålning av både självsäkerhet och pondus till bottennivåer.

Ju mer bekväm och proffsig du känner dig, desto mer kommer du att utstråla de känslorna. Så klä dig i det som får dig att känna dig självsäker och professionell.

Läs mer: Olika typer av makt (och hur du använder dem till din fördel)

Och nu är jag nyfiken: vilket är ditt favoritplagg som får dig att känna dig som en boss?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?

 

Liknande inlägg:

Föregående

Mondays are fun days!

Nästa

Fem tips för en hälsosammare arbetsplats

6 Kommentarer

 1. Spännande inlägg! Kan dessutom tycka det är rätt bra med klädkod eller “uniform” på jobb och att vi kanske ibland i Sverige är lite för “slappa”. Tänker i princip alltid på det när jag ser våra politiker i bild, de flesta klär sig så fruktansvärt illa och enligt mig signalerar det att de inte är seriösa. Många verkar tycka att detta är härligt men jag tycker det är sjukt viktigt att man klär sig enligt sitt enbete, särskilt om man representerar någon annan.

  • Clara Löfvenhamn

   Tack Maria! Men absolut kan uniform och klädkoder vara ett verktyg för att göra det enklare – både att klä sig efter men också för företaget. Är så olika hur viktigt en tycker det är med kläder och hur långt “hel och ren” räcker för olika typer av uppdrag 🙂

 2. Jag är en jeans-männsika, så är det bara! Men om jag vet att jag har en del möten på en dag har jag oftast kavaj och en diskret topp till mina jeans, ibland kanske en blus. Men om jag vet att jag mest ska sitta på mitt kontor och inte direkt interagera med några andra än mina närmaste kollegor har jag ofta en cardigan, tröja eller skjorta/blus. men visst får den där kavajen att känna mig lite mer “maktig” och utstråla självsäkerhet och kunskap. I mitt nya jobb framöver kommer nog mina kavajer komma till mer användning 🙂
  Kram Helén

  • Clara Löfvenhamn

   Då ska du klart ha jeans! Klockrent att dressa upp dem med kavaj och blus. Har själv bara jeans ibland men det är himla snyggt. Du får utvärdera sedan om kavajen hjälper dig att känna dig tryggare sedan i din nya roll. Även om din kompetens givetvis inte sitter i kläderna så kan de vara mer stöttande än vad man tror ibland 😀

 3. Kavaj är absolut mitt powerplagg, jag har en favorit som används flitigt men jag är på jakt efter ett par till att komplettera med ett par till eftersom mina arbetsuppgifter går ifrån skrivbordsjobb till möten utanför kontoret och till att hålla presentationer. Jag har också senaste veckan insett att jag måste hitta ett sommaralternativ till mina kängor med klackar, eftersom det också ger mig känslan av power. Men det är inte helt lätt att hitta kläder som både är sköna och snygga 🙂

  • Clara Löfvenhamn

   Kavaj är med en av mina favoriter! Ett tacksamt plagg att använda 🙂 Håller helt med om att det kan vara svårt med den här kombinationen av snyggt och bekvämt i bland, i alla fall när det gäller högklackat. Nu när jag har mycket möten, går typ överallt och ofta har långa arbetsdagar så går det inte alltid att använda de pumps som jag brukar ha. Sjukt störigt 😉 Lycka till med letandet! 🙂

Kommentera

© Bossbloggen.se