Jobba effektivt hemifrån

Att jobba hemifrån kan verkligen vara en lyx där en kan få massa saker gjorda i lugn och ro. Men det kan också upplevas som svårt då det finns många andra små projekt som pockar på ens uppmärksamhet.  Därför tänkte jag dela med mig av mina bästa knep för att jobba effektivt hemifrån.

Tips för hur du kan jobba effektivt hemifrån

Här är mitt lilla krypin till arbetsplats! Eftersom vi båda jobbar hemifrån krävs det att vi har varsin arbetsplats och min befinner sig under vår loftsäng med utsikt i trädgården.

Planera – utför

När du inleder din arbetsdag, kolla mejlen och skriv sedan ner korta stolpar med vad det är du behöver få gjort idag. När du har koll på vad som ska fixas – gör det. Den kan låta simpelt och klämkäckt men har upptäckt att det är det överlägset bästa och snabbaste sättet för mig att hålla fokus under en arbetsdag.  Tillfredsställelsen med att bocka av punkt efter punkt ska inte underskattas utan utnyttjas.

Ha en designerad arbetsplats hemma

Om du har möjlighet till det så är en designerad arbetsyta hemma guld värd. Inte nog med att du får mer energi av sitta upp ordentligt, det gör kontrasten mellan jobb och fritid större även om båda delarna ryms under samma tak. Dessutom kommer din kropp att tacka dig om du sitter (eller ännu hellre står) och jobbar jämfört med att ligga i soffan. Din arbetsplats kan du dessutom pynta så den blir så kreativ och peppig som du vill ha den.

Jobba effektivt hemifrån

Den onda blicken från den ena chefen skvallrar om att rasten är slut! 😉

Klä på dig

Det är givetvis fullt möjligt att jobba effektivt i pyjamas men om du märker att effektiviteten sjunker som en sten – gör dig i ordning som om du vara på kontoret. Det i kombination med att sitta upp ordentligt känns inte bara mer effektivt, det blir det också.

Pausa

Ta korta pauser regelbundet där du lämnar datorn i några minuter (utan att kolla Facebook i mobilen). Prioritera inte bort din lunch. Du och din hjärna behöver dessa små breaks vart du än jobbar ifrån.

Rör på dig

Utnyttja i stället ovan nämnda pauser till att sträcka på dig, stretcha eller gör någon av övningarna som Clara Toll tipsar om i sin serie OfficeOnsdag (varifrån bilden nedan är lånad).

Clara Toll

Är det fler än jag som jobbar hemifrån? Vad har ni för tips att dela med er av för att jobba effektivt?

Liknande inlägg:

Föregående

Då är det dags att söka nytt jobb

Nästa

Better Bloggers Meet i Malmö

14 Kommentarer

 1. Profilbild

  Nej, men titta där! 😉 Bra tips!! När jag någon gång i framtiden fixar en egen lägenhet ska jag ha en kontorsdel, då ska det bli ordning och reda!

  Just nu har jag det så förmånligt med att plugga att jag har möjlighet att sitta på universitetet och plugga/jobba, eller välja om jag vill plugga hemifrån. Det blir som ett slags kontor härifrån, samtidigt som en får träffa andra, vilket är väldigt skönt de dagar när man vill det!

  • Clara Löfvenhamn

   Gillar OfficeOnsdag skarpt, klart den ska lyftas! 😀 Det är fantastiskt lyxigt att ha kontor hemma men jag kan sakna att sitta på universitetet faktiskt. Är ofta en härlig atmosfär där 😀

 2. Profilbild

  Jag skriver listan redan dagen innan. Tycker det är ett skönt sätt att avsluta dagen (och veckan då jag gärna punkterar upp nästa vecka på fredagen) och starten blir effektiv.
  Sen tycker jag att det är perfekt att till exempel köra tvätten samtidigt. Automatiska micropauser när det ska skiftas i maskinerna.
  Ett annat tips är att se till att all utrustning som gör jobbet effektivt finns även hemma, tex skrivare. Jag är inte riktigt där än, men snart 😉
  Kram Nina

  • Clara Löfvenhamn

   Himla sant! Det är ju än mer tidsbesparande att göra listan dagen innan så startsträckan försvinner, det ska jag nog apa efter faktiskt! Tvättmaskinen är definitivt en bra micropaus och jag håller HELT med om den tekniska biten. Shit vad tid man sparar på att ha rätt utrustning för jobbet! Märker det så tydligt nu när jag är tekniskt ouppdaterad. Men ett steg i taget 😉 🙂 Kram!

 3. Profilbild

  Det här med en designerad arbetsplats är verkligen guld! Vi flyttade till en fyra när vi fick barn och har det ena sovrummet som kontor/gästrum. Jag jobbar jättemycket bättre där än jag gjorde förut när jag fick sitta i vardagsrummet. Jag jobbar till och med bättre på hemmakontoret än på jobbet, här är det lugnt och skönt och nära till kylskåpet.

  Tanken med att ha fyra rum var att ha ett till sovrum för eventuella flera barn, men nu när vi väntar andra barnet har jag insett att barnen antingen kommer få dela eller så får vi flytta till större, för kontoret ska jag ha kvar.

  • Clara Löfvenhamn

   Haha, underbar prioritering! Jag hade resonerat likadant. Behöver mitt skrivbord! Om kanske ett lite större sådant eftersom jag ofta delar det med en katt 😉

 4. Profilbild

  Åh jag har ju bara hunnit jobba hemma som egen företagare lite drygt två månader (men under mina 5 års universitetsstudier så var det väldigt liknande upplägg på dagarna) och tycker att det är superhärligt! Saknar dock att ha en hund, det är mitt perfekta tips för alla som jobbar hemma, så himla mycket winwin med både fysiskt aktivitet, medveten närvaro, natur & bra sällskap 🙂

 5. Profilbild

  Jättebra tips.. Nu kan jag tyvärr inte jobba hemifrån men jag pluggar hemma två dagar i veckan.. Då följer jag omedvetet alla dina punkter. Jag brukar sätta upp mål för dagen och oftast når jag det.. Utom idag. 🙈
  Eftersom jag först lämnar barnen på förskolan blir det naturligt att hoppa ur pyjamasen.. 😉😉

  • Clara Löfvenhamn

   Haha, kan tänka mig förskolelärarnas förbryllade miner om man lämnade barnen iklädd pyjamasen 😀 Nådde inte heller alla mina mål för dagen men då håller vi ju oss sysselsatta i morgon med?! 😉 🙂

 6. Profilbild

  Jag har ett stort skrivbord, hyllor och allt. Jag och sambon har vårt största rum som hemmakontor istället för vardagsrum haha! Problemet är att jag spenderar all fritid vid datorn också… skrivbord är nog den enda möbel jag inte kan leva utan.

  • Clara Löfvenhamn

   Det är i och för sig ingen dum ide! Vi har båda arbetsplatserna i sovrummet och det är inte alltid optimalt när jag vill sova och killen game:ar. Men har ni soffa i kontorsrummet? Jag hade nog inte överlevt utan det. Framförallt inte när vi har loftsäng – är så sjukt jobbigt att klättra upp och ner i den att jag bor i soffan i stället 😉 Annars är ett skrivbord ett måste, vill ha ytan och mina små förvaringslådor nära till hands 😀

 7. Profilbild

  Så himla bra tips! Jag är själv lite dålig på att följa dom även om jag vet att jag borde. Speciellt “Klä på dig” – ibland tar det några timmar innan pyjamasen byts mot riktiga kläder. Även fast jag vet att jag alltid arbetar bättre när jag klätt på mig och gjort mig i ordning.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se