Jeanna Tällberg: "Jag vill göra skillnad"

I dagens Möt en boss träffar vi Jeanna Tällberg! Hon är HR-chef för Volkswagen Group, pratar om jämställdhet och arbetar för att skapa förändring både i organisationerna och branscherna som hon verkar inom. Hur har hennes ledarskapsresa sett ut? Varför tycker hon det är viktigt att leda till 100 procent och att inte göra det som någon annan hade gjort det? Möt: Jeanna Tällberg!

Jeanna Tällberg Foto: Privat

Jeanna Tällberg Foto: Privat

Hej Jeanna, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

− Hej! Jag är gift och har två barn och när jag inte jobbar är jag lagledare för min dotters fotbollslag och umgås med mina vänner. Generellt skulle nog folk beskriva mig som glad och driven, jag går igång på att bringa reda i kaos och styra upp ordning och reda.

Berätta om din karriär!

− Jagutbildade mig först till socionom och jobbade inom socialtjänsten ett par år.Var 23 när jag var klar och skulle göra tuffa utredningar och det utan så mycketlivserfarenhet. Mina klienter kommenterade det aldrig men jag tyckte det varsvårt. Så blev jag intresserad av personalarbete och hur man kan arbeta med människoroch relationer på ett mer proaktivt sätt än vad vi gjorde på socialtjänsten. Sådå valde jag att plugga HR på personalprogrammet och sedan började jag arbetapå Scania 2003 och var där i tolv år i olika roller.

− Där blevrenodlad HR business partner, HR-chef och till slut ansvarig för ledarskap ochorganisationsutvecklingen globalt. Inför mitt första riktiga chefsuppdrag kändejag att man bara ångrar det man inte gör så jag testade och det var så spännande.Alla ledarskapsutbildningar vi hade då var globala och kunde innebär att när vibyggde en organisation i Indien så var vi där och tränade medarbetarna i Scaniasvärderingar och ledarskap för att sätta företagskulturen redan från början.Sedan kom det ett erbjudande om att bli HR-chef för Volkswagen Group 2015 ochjag bestämde mig för att prova på det och nu har det gått nästan fyra år!

Vad för ledarroll har du idag och hurser ditt dagliga arbete ut?

− Totalt är vi 440 anställda i Sverige, jag leder ett team med fyra personer och sitter med i ledningsgruppen. Den ena dagen är det ledningsgruppsmöten där vi pratar om Sveriges bilmarknaden, nästa dag stöttar vi chefer i rekrytering eller rehab. Den tredje leder jag seminarium om att få in fler kvinnor i bilbranschen. Det ser väldigt olika ut och det är så kul! jag vet ungefär vilka möten jag har inbokade men det blir aldrig som man tänkt sig. Så är det när man jobbar med människor och ansvarar för hur de har det på jobbet.

Jeanna Tällberg Foto: Vass Kommunikation

Jeanna Tällberg Foto: Vass Kommunikation

Varför vill du vara den som är boss?

− Jag ärduktig på att se helhet framför detaljer och att fatta beslut, det värsta jagvet när inga beslut fattas alls. Och så gillar jag att skapa ordning och redadär andra får utvecklas. Det ska gynna både individen och organisationen ochdet är mitt ansvar som ledare att bidra till det.

Om man gillar att fatta beslut blir det ännu viktigare att kunna vara prestigelös och backa tillbaka om det inte blir rätt. För det händer oss alla ibland!

Jeanna Tällberg

Vad har du för mål med dittledarskap?

− Behöver man ha ett mål med det, haha? Oavsett om jag är ledare eller inte så vill jag göra skillnad i organisationen, för människorna i den och för branschen. Kanske extra mycket för kvinnor. Jag har nästa bara jobbat i mansdominerade branscher och hoppas att kunna bidra med att göra världen till en bättre plats. Jag vill att mina barn, som är en pojke och en flicka, ska få samma möjligheter och förutsättningar. Men också att de ska komma ut i yrkeslivet lite klokare och bättre än vad vi har varit.

− Jag ser en förändring i jämställdhetsutvecklingen. Nu är det till exempel nästan inte okej att inte vara pappaledig men jag tycker det går lite långsamt. Jag fick frågan för ett tag sedan om hur vi kvinnor ska fostra våra döttrar… Men varför ska tjejer ändra sina beteenden? Jag tror egentligen att den viktigare frågan är hur män ska uppfostra sina söner. Varför ska inte männen uppfostra sina söner? Män har varit norm i evigheter och hur män är förebild för sina barn hur de lär sina söner att de ska bete sig mot både män och kvinnor är minst lika viktigt att fokusera på. Om inte viktigare. Det är inte bara kvinnor som ska driva på jämställdhetsutvecklingen.

Vad är det viktigaste en ledare skagöra?

− Det är attleda. Det är vanligt att man är operativ och sedan chef också. Hur mycket avdin tid ägnar du åt ditt ledarskap? För mig ska det svaret vara 100 procent.Bara när jag går genom korridoren så är så är hur jag gör det. Det villsäga hur jag hälsar på de jag möter och ser dem i ögonen är ett sätt att visahur jag leder och så vidare.  

− Sedan tänker jag också att det handlar om att se människor och ge återkoppling på beteenden. Det är beteenden vi ser och reagerar på och vi ska förstärka de som är goda och försöka arbeta bort de inte vi inte vill ha. Alla individer är olika, alla situationer är olika och det kräver olika ledarskap av oss som är ledare. Du kan inte bara vara på ett sätt utan det gäller snarare att hitta din grundstil som du sedan kan anpassa efter olika situationer. Gör inte ditt chefsjobb som någon annan hade gjort det utan gör du vill och tror på. Det är det som bygger erfarenheter och de kommer du alltid ha nytta av!

Tre Tips Jeanna Tällberg
Previous
Previous

Mitt livs första klimatstrejk

Next
Next

Gör research på din nya chef och arbetsgivare