Fem tips för att ge hjärnan en paus

Att din hjärna är viktig för att du ska leva och må bra är knappast en nyhet. Ej heller att vi behöver pausa med jämna mellanrum. Vad kan man göra för att ge hjärnan en paus? Här är en lista med några förslag:

Att pausa är inte bara bra för vår återhämtning utan även vår beslutsförmåga. Bil

Fem tips för att ge hjärnan en paus

Gör ingenting

Testa att inte göra någonting en stund. Ha lite tråkigt. Stirra i taket, pilla nevelludd eller testa på att “bara vara”. Se vad som händer i huvudet. Snurrar tankarna i hundranittio knyck eller är det tyst och stilla?

Jag brukar passa på att inte göra någonting när solen skiner och jag kan ligga ute på gräsmattan som den soldyrkare jag är. I början känns det ofta rastlöst och tråååkigt men efter en stund stillar det sig och då blir detta ett av de bästa sätten för mig att ladda batterierna på.

Gör en avslappningsövning

Att göra enkla avslappningsövningar kan hjälpa till att sänka det inre tempot. Jag brukar använda mig av appen HeadsApp som har tio minuters program som jag verkligen gillar. Men det finns otaliga versioner ute i etern så testa dig fram och se vad du gillar.

Läs mer: Med återhämtning i fokus

Rör på dig

En självskriven punkt på denna lista. Fysisk aktivitet, efter din förmåga, är snudd på klassat som en mirakelkur när det gäller att sänka stresshormon och bli mer avslappnad.

Kreativitet

Gör något annat

Det kan vara avslappnande att inte göra någonting men ibland kan det bli mer stressande. Tricket då är att sysselsätta sig med något. Antingen något kreativt eller monotont ger ditt huvud en paus. Om det sedan är att rita, pyssla, påta i trädgården, måla ett staket eller hugga ved spelar mindre roll. Hjärngympa i form av att lägga pussel eller lösa korsord kan ha god effekt precis som att göra något som du tycker är roligt.

Läs mer: Att pausa med brädspel

Var nära de du tycker om

Det finns forskning som påvisar att hjärnan slappnar av mer när vi är fysiskt nära de som vi känner och tycker om. Så passa på att ge din hjärna en paus genom att hänga med de som betyder mycket för dig, det är bra för både kropp och sinne.

Berätta! Vad är din bästa grej för att ge din hjärna en paus?

Föregående

Midsommarveckans planer

Nästa

Det suger att vara sjuk

6 Kommentarer

 1. Profilbild

  Vilket bra inlägg!

 2. Profilbild

  Virka! För mig meditativt och hjärnavslappnande.

  • Clara Löfvenhamn

   Ja, det är faktiskt himla avkopplande. Lärde mig grunderna i virkning när jag slutade röka och det var ett så bra sätt att sysselsätta både rastlösa fingrar och ett rastlöst sinnelag 😀

 3. Profilbild

  Jättebra lista! Handarbete och natur är mina bästa tips utöver dina. Eller yoga och meditation men det går ju in lite i dina tips ändå.

  • Clara Löfvenhamn

   Är roligt att få mer konkreta förslag så stort tack för att du delade med dig! Håller med om dem alla, framförallt naturen. Den är verkligen awesome när man vill vila skallen 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se