Från utbränd till att ligga i framkant

Läsarfrågan:

“Hej! Hur lyckades du gå från att “vara i väggen” till att ändå känna att du hinner med allt som “måste” göras och göra det riktigt bra som du faktiskt gör!?
Jag har 100 saker på jobbet jag ligger efter med, barn som ska läggas/skjutsas/inte sover när de ska etc. Hur gjorde du för att lägga om? Ta din tid för återhämtning när jag bara blir stressad över att listan växer?

Måste tillägga att jag älskar mitt jobb, att pusha barnen på läxor,aktiviteter, försöka träna etc etc. Jag är alltid glad….men ibland finns tecken på att jag inte bara tappar bort, kort nycklar, bilen, utan heeela parkeringsgaraget”

Angela

Naturen har varit ett grymt bra sätt att gå från utbränd till att ligga i framkant

En av mina bästa återhämtningsgrejer är till exempel att få sitta på en klippa högt upp i solen. Är en riktig utekatt som älskar skog och natur.

Svar: 

Jag har givetvis svarat på kommentaren i kommentarsfältet men märkte rätt snart att hela svaret inte riktigt fick plats. Så här kommer det!

Från väggen till att vara i fas

Resan mot att bli frisk från utmattningssyndrom har, för mig, upplevts som megalång. Inte så konstigt eftersom jag fortsatte att jobba och plugga efter att ha gått in i väggen. Jag har kommit till insikt och rätta med mycket av det som gjorde att jag blev sjuk från första början men jag är fortfarande i träning när det gäller en del. Jag måste aktivt välja att inte fortsätta jobba när jag är trött, att inte kolla mejlen på kvällen, att stänga av notiser och så vidare.

Sedan ligger jag förmodligen precis lika mycket back i mitt jobb som du och de flesta andra. Det finns ju alltid mer att göra och det finns alltid saker en “borde” göra eller “borde ha gjort”. Jag har vissa projekt som jag ligger i framkant med – andra som ligger way back efter den initiala tidsplanen. Men så får det vara.

Jag har tack vare utbrändheten lärt mig att livet är till för att levas och inte jobbas igenom. Därför försöker jag verkligen att prioritera kul lika mycket som jobb nu. Det är sjukt svårt nu när mitt företag är så nytt och kräver så mycket jobb och jag lyckas inte riktigt så väl som jag skulle vilja – men ja, det är okej.

Morning light

En annan sak som jag jobbar på att bli bättre på är att inte ha så bråttom jämt. Så jag kan stanna upp och njuta av vackert morgonljus om jag känner för det.

Återhämtning, återhämtning, återhämtning

När det gäller återhämtningen så tvingar jag mig att ta den och tillåter mig inte då att tänka på att-göra-listan. Om huvudet snurrar av trötthet så kommer det jag skriver ändå inte bli bra – då är det bättre att stänga ner, vila och vara piggare nästa dag. Det är tufft men jag övar och blir bättre och bättre på det. Och att tänka på allt jag vill göra då kommer inte hjälpa mig ett endaste dugg, tvärtom blir det bara stressande. Så det skiter jag i. Märker jag att tankarna vandrar dithän så styr jag dem medvetet mot att tänka på något annat eller distraherar mig med en promenad, ett telefonsamtal, en bok, en tv-serie eller vad som helst annat. Ett annat knep är att be min sambo, och fackliga representant, att säga åt mig på skarpen.

Jag hoppas det besvarade dina tankar och funderingar lite bättre Angela! Som jag skrev innan hoppas jag att du tar hand om dig och vilar även om det känns som att det inte går. Vi måste ta pauser för att hålla i längden och stress är bara hälsosamt när vi springer från sabeltandade tigrar och andra farligheter. Jag jobbar på att designa hela min vardag där det är möjligt att ta det lite lugnare och jobba långsiktigt. Är inte där än men på väg. Samtidigt tänker jag inte vänta till den dagen “X” händer för att börja leva som jag vill. Jag gör det redan nu så mycket jag bara kan.

Ta hand om dig och lyssna på kroppen din! Den vet vad du behöver.

Vad säger ni andra läsare? Upplever ni att ni ständigt ligger efter eller att ni känner er otillräckliga? Och om ni har gjort det men inte gör det längre: berätta gärna om ditt knep för att bryta den ovanan!


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Föregående

Jag är InoS

Nästa

En äventyrlig måndag

10 Kommentarer

 1. Profilbild

  verkligen viktigt och bra inlägg! <3

 2. Profilbild

  Oj oj, vi är många som är eller har varit där! För mig handlar det väldigt mycket om förhållningssätt, det är först när du har “rätt” förhållningssätt som du kan förändra ditt sätt att leva och vara på djupet. Att ta den där livsviktiga återhämtningen på riktigt, utan att huvudet är någon annan stans. För det är det som är tricket – att också huvudet är med. Och för att det ska kunna vara det, måste förhållningssättet först landa rätt i hjärtat. Svårt, men inte omöjligt. Jag skriver om min egen resa här, vet att det hjälper många att läsa om hur andra hanterar sin situation: http://mariabjörkman.se/min-resa/

  • Clara Löfvenhamn

   Tyvärr är vi flera med de erfarenheterna och desto viktigare då att vi pratar om det så att andra kanske slipper hamna där. Stort tack för att du delar med dig Maria. Förhållningssätt är en superintressant företeelse tycker jag. Tror att det ibland kan vara den viktigaste faktorn till varför vissa alltid är så himla lugna i förhållande till vad som händer runt omkring dem. För visst måste huvudet också vara med, annars lir det bara halvdant. Fortsätt ta hand om dig och lycka till med ditt fortsatta tillfrisknande <3

 3. Profilbild

  Intressant ämne och diskussion! Jag tänker att det är otroligt viktigt att inse sina begränsningarna för att inte hamna i en ständig “jag ligger efter”-känsla. Har jag tid för den här uppgiften/projektet/vad-det-nu-är? Vara ärlig med sig själv och sin omgivning liksom. Och kanske låter det enkelt, men jag tror att just det är skitsvårt!

  • Clara Löfvenhamn

   Hehe, skriver under på att det är jättesvårt! Saker tar ju noll komma fem sekunder att utföra i hjärnan men verkligheten ser ofta rätt annorlunda ut 😉 🙂 Tror du har helt rätt i förväntningarna där, märker ju själv att bara jag sänker dem så känner det ju ofta som att en helt plötsligt har hunnit med hur mycket som helst! Det är kanske det som är tricket? Att bara vakna på morgonen och se dagen som ett verkligt blankt papper och se hur mycket man hinner och orkar med?

 4. Profilbild

  Angela Doering

  Jättefint svar. Jag ska verkligen jobba på just återhämtningen och lägga bort “att göra listan” oftare. Tack för all tid du tog dig på detta svar❤️

  • Clara Löfvenhamn

   Självklart att jag tar mig tid till det! Det är ett så viktigt ämne och det är så bra att du reflekterar över det redan nu. Då minskar ändå risken för att det ska gå för långt och jag vill att du ska hålla resten av livet <3 🙂

 5. Profilbild

  Du poängterar någonting väldigt väsentligt: att prioritera återhämtningen. Håller helt med! Återhämtning är AoO.
  Men jag tänker att förebygga stress och utmattning och istället skapa balans är grunden.
  Jag själv har varit sjukskriven i utmattning och är inte helt frisk än…. tror jag alltid kommer leva mer stresskänslig efter det här.
  Nu startade jag mitt företag i början av året då jag trodde detta skulle fungera…
  Jag har dock nu tvingat mig själv ta svåra beslut. Mer om detta kommer på bloggen!

  • Clara Löfvenhamn

   Ja, det är definitivt det som fungerar bäst för mig i alla fall. Hyser precis som du skriver en hel del tankar om att bygga en så stressfri grund som möjligt. Efter de här dagarna i Stockholm har jag blivit än mer övertygad om att det är en fin väg att gå. Det har ju varit jätteintensiva dagar men jag har lyckats genomföra det mesta av dem relativt stressfritt. Behöver dock fundera något varv till över det! Vad tråkigt att du är mer stresskänslig och att det känns svårt med företagandet. Svåra beslut är sällan roliga men oftast nödvändiga. Hejar på dig!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se