Fem tips för en hälsosammare arbetsplats

Att hälsosammare vanor skapar välmående är knappast någon nyhet. Så hur kan du som chef göra för att skapa en hälsosammare arbetsplats? Victoria Karlsson, PT, kostrådgivare och beteendevetare inom personal, ger sina fem bästa tips:

Ni behöver absolut inte springa maraton för att göra arbetsplatsen rörligare och därmed hälsosammare. På bilden visar Victoria Karlsson hur en kan använda ett gummiband för att väcka liv i kroppen efter en stund framför datorn. Foto: Lotta Petrelius

Fem tips för en hälsosammare arbetsplats

Sockerfri vecka på kontoret

Utmana dig själv och medarbetarna med att utlysa en sockerfri vecka på kontoret. Utfäst gärna en belöning för de som klarar det.

Lunchpromenader

En kort promenad på lunchen kan både vara ett bra sätt att stärka medarbetarnas hälsa och gruppkänslan.

− Tänk bara på att promenera i en takt så alla hänger med, det behöver inte var värsta power walken för att det ska vara hälsofrämjande, säger Victoria Karlsson.

Låt medarbetarna träna på arbetstid

Finns det gym eller andra träningsmöjligheter nära jobbet kan ett alternativ vara att låta medarbetarna träna en timme i veckan på arbetstid.

Hälsosammare alternativ till fikat

När det bjuds på fika är kanellängden vanlig, men det finns gott om alternativ till mättande och hälsosammare mellanmål att bjuda på.

Victoria Karlsson. Bild: Lotta Petrelius

− En av mina favoriter är kvarg, krossade digestivekex toppat med mango, säger Victoria Karlsson.

Uppmuntra en rörligare arbetsmiljö

Ett sätt att få in mer rörelse i vardagen kan vara att ha höj- och sänkbara skrivbord. Ett annat är att ha pilatesbollar och balansplattor på kontoret och uppmuntra medarbetarna att använda dem medan de jobbar.

− Ni kan också ha pausgympa som en grej på möten. Inget avancerat utan bara att ni sträcker och rör lite på er med jämna mellanrum tillsammans, säger Victoria Karlsson.

Vad säger ni läsare: har ni någon aktivitet eller hälsofrämjande saker som ni gör på er arbetsplats?


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!
Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?

Liknande inlägg:

Föregående

Klä dig till mer makt

Nästa

Nätverkstråd!

6 Kommentarer

 1. Superbra tips! Just det där med att fika alltid ska behöva betyda sockerbomber som gör att man känner sig full av energi i en halvtimme och sedan kraschar klockan två på eftermiddagen är knappast någon höjdare. Mer frukt och rawfoodbollar på mötena, tack!

  På mitt förra kontor brukade vi vara ett gäng tog en kvarts promenad på eftermiddagen. Det gjorde att man kände sig betydligt piggare under de timmar som var kvar av arbetsdagen.

  Tänker också på det här med alkohol. Även om det knappast är något som man får på kontoret till vardags, så har jag aldrig varit med om en arbetsgivare _inte_ bjudit på minst ett par, tre glas till julbord, konferensmiddag eller vad det nu månne vara. Önskar att alkoholfritt vore standard och alkohol undantag i såna sammanhang.

  • Clara Löfvenhamn

   Åh, vilken bra eftermiddagsrutin! Är så skönt att komma ut och röra på sig när man suttit still större delen av dagen. Raw food bollar är också ett himla bra mellis, ska kanske göra det här hemma framöver.

   Intressant tanke med alkoholen. Känner till minst ett företag som inte anställer rökare men känner ännu inget företag (bara ideella föreningar) som inte bjuder på alkohol vid särskilda tillställningar. Är det någon särskild aspekt som du tänker på med alkoholen och varför det vore bra om ett företag inte bjöd på det?

 2. Tipsar om podden Health for wealth som handlar om hälsa på arbetsplatsen och hur hälsa också är positivt för lönsamheten. Där finns massor av långsiktiga och djupgående tips och forskning kring hur man skapar en hälsosam arbetsplats. För mig handlar det inte om enskilda aktiviteter för att vara hälsosam på jobbet utan om att skapa en hälsosam kultur och få medarbetarna att känna sig viktiga och förstå i vilket sammanhang de passar in och varför deras uppgifter och befattningar är viktiga. Det handlar om att veta varför man gör saker, förstå vad man ska göra och ha resurser för att göra det på ett hälsosamt sätt.

  • Clara Löfvenhamn

   Tack för tipset! Den ska jag absolut lyssna in.

   En hälsosam arbetskultur är absolut något som man bör eftersträva. Både fysiskt och i sinnet! I bland kan enskilda aktiviteter dock hjälpa till att förändra kulturen om de blir till vanor och traditioner ☺️

 3. Mia

  När jag jobbar på kundtjänst hade vi ett gäng pilatesbollar i ett förråd “ifall nån blev gravid och ville sitta på en”. När jag fick reda på det tog jag en och varvade att sitta på den eller stå på knä, hade höj- och sänkbart skrivbord så det fungerade kanon.

  Att ta möten över en promenad tycker jag är kanon om möjligheten finns, träning på arbetstid är såklart trevligt också 🙂

  Tänker att man som chef har en utmaning i att uppmuntra hälsa “lagom mycket” så det inte blir maniskt också. Lever man som man lär får man nog med sig många anställda automatiskt, särskilt på en liten arbetsplats!

  • Clara Löfvenhamn

   Haha, det är klart också en anledning att ha dem – men bra att det fanns så ni andra kan använda dem 😉 🙂 Har en boll som upptar halva mitt hemmakontor är så himla gött att få pausa och lägga sig på den då och då. Man blir som en ny (och lite längre) människa 🙂

   Håller helt med dig om att man som chef också har ett ansvar att inte hetsa fram träning! Tyckte Victoria sa det så fint med att alla inte måste springa maratonlopp. Att träna maniskt eller forcerat faller sällan in under kategorin hälsosamt!

Kommentera

© Bossbloggen.se