Få chefer vill jobba efter arbetstid

Dagens mobila arbetsliv kan verkligen innebära en fantastiskt frihet. Att kunna arbeta när en känner för det, varifrån som helst. Men nackdelen är förstås att det lätt blir underförstått att vi därmed måste vara nåbara. Nåbara som i att inte bara kolla på mejlen utan även svara på dem oavsett tid på dygnet. Under de senaste åren tycks det rent utav ha vuxit fram en trend att det är bra att vara tillgänglig 24/7: men frågan är om inte den trenden är på väg att vända?

Jag tillhör förvisso skaran som älskar mitt gränslösa arbetsliv men jag kämpar också med att stänga av jobbet när jag väl kommer. Det bästa sättet hitintills? Det är att stänga av datatrafiken på telefonen. Bild: Pixabay

Få chefer vill jobba efter arbetstid

Det verkar om inte annat så om man ser till resultatet från forskningsstudien “Hållfast – Hållbart ledarskap i ett föränderligt arbetsliv” gjord av Christin Mellner fil dr och forskare i arbets- och organisationspsykologi på Stockholms universitet. Djupintervjuer samt enkäter med ledare från både offentlig och privat sektor visar att 70 procent av de tillfrågade cheferna ägnar sin fritid åt att svara på sms, samt och mejl. Ibland även under semestern.

– Det visade sig att hela 40 procent av de tillfrågade jobbar under semestern och 34 procent låter arbetet avbryta när man umgås med familj och vänner, säger Christin Mellner i pressmeddelandet från AFA Försäkringar som finansierat studien.

70 procent av cheferna berättar även i studien att de vill kunna lämna jobbet helt när de går hem för dagen. En solklar majoritet och en tydlig signal om att vi kanske behöver fundera på vår tillgänglighet. Men jag börjar också fundera över våra definitioner av arbetstid. Är den ultimata arbetstiden verkligen åtta timmar om dagen för alla? Eller finns det fler andra, fler sätt att jobba på? Är det viktigaste att vi har tydliga gränser mellan arbetstid och ledig tid eller spelar det också roll när vi jobbar?

Oavsett vilket behöver vi vår fritid för att hålla i längden. Vilket även denna forskningsstudie lyfter fram som en springande punkt för att ledare ska må bra över tid:

– Möjlighet till arbetsfri fritid är en av de centrala faktorerna för hållbart ledarskap, säger Christin Mellner.

Vad säger du? Tycker du det är svårt att stänga av jobbet när du gå hem för dagen? Kan du göra det? 

Liknande inlägg:

Föregående

Tecken på att du håller på att lyckas (även om det inte känns så)

Nästa

Tillbaka till skolbänken

8 Kommentarer

 1. Jag kan oftast stänga av “det vanliga jobbet”, men jag jobbar ju även som egen företagare. DET är ju svårare att stänga av. Inspiration till blogginlägg eller boktexter kommer ju inte alltid när man önskar det eller på “schemalagd tid”. Det gäller ju liksom att fånga upp en del saker när de kommer, innan de försvinner. Men det känns ju inte betungande på samma sätt som vissa andra sysslor. Snarare är det ju kul. Fast det kan ju bli för mycket även av det roliga. Hur som helst så tänker jag numera mycket på pauser, vila, återhämtning och att skifta aktivitet. Tycker det är väldigt oroväckande med den ökande stressrelaterade psykiska ohälsan, och tror att den helt klart har samband med att man ständigt är tillgänglig och uppkopplad, prioriterar bort vila och normaliserat en kalender som är alldeles för full och en stressnivå som är alldeles för hög.

  • Clara Löfvenhamn

   Håller verkligen med om att det är svårare att stänga av när man är sin egen alltså. Det finns ju dessutom alltid fler roliga saker att göra 😉 Mycket inspirerande att höra att du prioriterar dina pauser och din ledighet! Tror tveklöst att en vinner på det i längden.

 2. Jag tycker att jag är bra på att stänga av det mesta. Ibland svarar jag dock på mail eller i telefon. Två exempel kan vara om det är personalen som söker mig alternativt någon som både är arbete och vän… Vissa grejer kan jag också fastna i och grotta ner mig i på kvällstid. Visioner till exempel. För att det är så kul 😊 Intressant statistik dock i dessa tider när så mänga arbetar sig sjuka…

  • Clara Löfvenhamn

   Ja, livet är ju sällan svartvitt och det kan ju onekligen dyka upp saker som är så akuta att en behöver veta snarast möjligt. Tror det viktigaste är att vara medveten om sina beteendemönster så att man inte bara jobbar i blindo 24/7 😀

 3. Jag tränar på det! Mitt mål är att göra det jag behöver under arbetstid, det vill säga att vara effektiv och planera smart. Då tänker jag att jag inte behöver jobba efter arbetstid. Sen händer det att jag tjuvläser mejl på helgerna, men det blir allt mer sällan. Tycker det är fantastiskt att få chefer vill arbeta mer än vad som står i kontraktet! Det betyder att vi kan sätta en bättre kultur! Även vi ledare ska orka 🙂

  • Clara Löfvenhamn

   Heja dig och bra jobbat! Håller helt med dig i att jobba när man jobbar och sedan vara ledig, men också att man inte vill jobba mer än vad ens uppdrag egentligen säger. Är väldigt nyfiken på om det är samma 70 procent som inte vill jobba som de som har sagt att det gör det – men tyvärr fick jag inte tag i forskaren så jag kunde fråga det 🙂 Är ju verkligen superviktigt att vi alla håller hela våra arbetsliv 🙂

 4. Jag har jobbat med mitt egna företag vis kommunikation i 19 år och har alltid varit otroligt tydlig i arbetstid kontra fri tid. Eftersom jag jobbar med att utveckla ledare är det viktigt att jag lever som jag lär, dvs att jag är ett föredöme för ledarna precis som ledarna är ett föredöme för sina medarbetare. Om jag som coach svarar på mail/sms/telefon på min fritid kan jag inte förvänta mig att cheferna ska lära sig vikten av fri tid. Detsamma gäller för cheferna, om de alltid är anträffbara tror medarbetarna att de också alltid måste vara anträffbara, oavsett om ledaren säger att de måste vila upp sig och ha fri tid.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se