Detox från sociala medier

Under mina två hellediga veckor passade jag på att göra något jag inte har gjort sedan jag började blogga: en detox från sociala medier. Förutom att jag inte uppdaterade bloggen så loggade jag ut från Facebook, Instagram, Twitter och alla mejlboxar. Jag fick dessutom bloggläsningsförbud. Så, hur gick det då? Kunde jag hålla mig borta? Och vad gav det för effekter?

Adventure

Det finns trots att de lägena när valet att låta bli mobilen är plättlätt. Sådana här blåa vidder är helt klart ett av dem!

Detox från sociala medier

Med facit i hand så gick det inte bara kanonbra. Det var precis vad jag behövde. Jag gillar sociala medier. Mycket! Men jag märker också hur lätt det dränerar mig om jag bara fastnar i dumscrollande och inte använder det till att vara just social.

Det var nog bra att jag loggade ut från allt och att vi rätt så direkt begav oss ut i naturen i fyra dagar. Väl i väg var det inte många gånger jag ens tittade på telefonen (annat än för att fota) och även om det kändes lockande att fylla Insta Stories med massa vackra vyer var det inte jättekonstigt att låta bli.

När vi kom hem däremot… Då märkte jag att jag kunde slentrianklicka på Instagramikonen utan att ens reflektera över det, förrän jag kom rakt in på “logga in”-vyn förstås. Det blev också tydligt hur ofta jag använder sociala medier, inte bara i jobbet, utan när jag börjar bli lite uttråkad och rastlös. Men utöver det var det inte så farligt att låta bli. Däremot saknade jag att läsa bloggar. Det är ändå något som jag har gjort snudd på varje dag i mer än tio års tid. Meeen, eftersom jag är en tjurig jäkel så gick det rätt bra att hålla sig borta från dem med.

Detox från sociala medier

Resultatet? Well, en väldigt avslappnad Clara måste jag ändå säga att allt det här ledde till. Det kan givetvis inte endast tillskrivas min lilla detox. Men jag upplever absolut att det hjälpte till!

Vad gör man i stället?

Ja, vad man gör i stället när man inte får ha mobilen i näven var något jag undrade en kort sekund. Svaret på det blev bland annat att sova middag, lösa korsord, en massa Sodoku och läsa tre till fyra böcker i veckan.

Något som gjorde mig riktigt glad var orken att pyssla hemmavid kom tillbaka. Den har jag saknar i princip sedan jag gick in i väggen med undantag för korta perioder. Ni vet… Fixa lite med blommorna. Plocka i ordning i skåpen som så gärna gror igen om man inte håller lite ordning och annat småplock. Sedan vet jag förstås inte om det var ledigheten i sig eller pausen från sociala medier som gjorde tricket. Förmodligen det förstnämnda. Men, det hade ändå gett mig lite tankeställare kring mitt surfande och jag ska absolut se till att fortsätta vara offline en del varje vecka. Inte minst på kvällar och morgnar. Är alltid i bättre balans under dagen om jag får stretcha och meditera lite och äta frukost innan jag väcker mobiltelefonen. Dessa dagar blev en finfin påminnelse om det.

Och jag kan inte låta bli att fundera på om det är en för- eller nackdel att vara född på åttiotalet och ha upplevt en tid utan internet och utan sociala medier? Typ att vi som är födda i den analoga tiden kanske är sämre på att hantera den digitala tidseran och därför mår bra att pausa ibland? Eller vad tror du? Och hur mycket är du ute på sociala medier? Hade du behövt en detox eller det känns helt överflödigt?

Föregående

Lugn och skön mjukstart

Nästa

Hej från… sängen!

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Alexandra J.B

  Jag vill hellre implementera saker i vardagen så det blir självklart… i detta fallet att vara offline. För mig fungerar det bättre att försöka vara offline varje dag, under en viss tidpunkt eller när arbetet är klart, istället för att superdetoxa. =)

  • Clara Löfvenhamn

   Tänker nog att det ena inte behöver utesluta det andra? Utan snarare komplettera varandra 🙂 Men sedan är det klart skillnad på om man jobbar i sociala medier eller använder det på fritiden. För dig, mig och andra bloggkollegor är det rätt omöjligt att göra en sån här grej när man jobbar. Det var dock väldigt skönt att vara helt offline när en var ledig då, i alla fall för mig vars jobbhjärna kan slås på av en så enkel sak som att gå in på Instagram 🙂

 2. Profilbild

  Jag tror att jag snarare skulle behöva stänga av ibland, och jobba på att använda min tid till annat än att sitta med mobilen. Det gjorde jag iofs delvis under sommaren, samt att jag inte uppdaterade bloggen lika mycket och så har jag slutat följa alla menlösa Instagramkonton som bara gav mig ångest eller gjorde mig irriterad. Jag vet inte om det där att gå från noll till hundra funkar på mig. Skönt i alla fall att du tyckte att det gav dig någonting!

  • Clara Löfvenhamn

   Ja, det här med att vara offline på kvällarna är en väldigt bra tumregel alltså. Annars är risken att man aldrig är ledig. Låter väldigt klokt att tänka på att göra annat i stället för att hänga med mobilen (har en känsla av att jag kommer slå något nytt rekord när det gäller att läsa böcker framöver xD). Och bra att inte följa sådant som ger ångest, det gäller att lägga sin energi på rätt saker! Vilket gör mig extra glad över att få se din kommentar här 😉 🙂 <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se