Chefens ansvar för sexism och #metoo

Det är bedrövande att se hur många tjejer som dessa dagar delar med sig av sina erfarenheter om sexuella övergrepp och trakasserier i sociala medier via hashtag:en #metoo. Samtidigt höjs också rösterna som ställer frågan om männen? Vilka är det som gör detta? Var är deras hashtag? Och vad kan du som chef göra för att börja få bort detta från våra arbetsplatser? För jo, det förekommer där med. Även måndag till fredag på kontorstid.

För den som vill läsa mer om hur du kan hantera sexuella trakasserier på jobbet har till exempel TCO skrivit guiden Bryt tystnaden: en läsning jag varmt rekommenderar! Bild: Pixabay

Håll ögon och öron öppna

Hur pratar ni med varandra egentligen? Vad sägs och hur sägs det? Ha ögon och öron öppna när ni jobbar och du kommer förmodligen att lära dig en hel del om er arbetsplats och dina kollegor.

Skapa trygghet och tillit

Även om det händer så är det trots allt sällan som sexistiska kommentarer och trakasserier sker i det öppna. De flesta jag har upplevt och mött sker i enskilt samtal med den som drabbas. Därför gäller det att du som chef lär känna dina medarbetare så pass att de litar på dig nog för att berätta vad som hänt.

Ta det på allvar

Om du väl sedan hör, ser eller får reda på att en medarbetare har utsatts för något. Oavsett om det är glåpord, skämt eller frågor om vad hon har för BH-storlek eller vad hon har för favoritställning: ta det på allvar. Prata med den som är drabbad, fråga henne hur hon mår (för det är troligtvis en hon). Följ för guds skull sedan upp det med personen som betett sig illa. Ta hjälp av HR om du behöver och se till att mannen (för det är troligtvis en man) får veta vad som var fel i hans agerande. Men också hur han bör behandla sina kvinnliga kollegor i framtiden efter att han har bett om ursäkt.

Tolerera inte sexistiska skämt

Om ni inte vill ha en arbetsplats som tillåter sexistiska skämt gäller det att du och dina chefskollegor också bemöter eventuella sexistiska skämt runt lunchbordet. Gör det så odramatiskt som möjligt genom att lugnt men bestämt säga något i stil med: ”det där var inte ett lämpligt skämt. Det är min uppfattning att vi inte ska prata med och om varandra så på denna arbetsplats.”. Byt sedan samtalsämne om inte saken behöver följas upp ytterligare.

Glöm inte bort personalfesterna

Det är lätt hänt att avfärda det som sker på personalfester eller konferenser med ”det som hände där stannar där” men nej, vissa saker gör faktiskt inte. Sexuella trakasserier eller övergrepp är en av de sakerna och det ingår i ditt ansvar som chef att dina medarbetare mår bra även före, under och efter de jobbtillställningar som sker efter kontorstid.

Vad säger ni läsare? Har du upplevt detta på din arbetsplats? Om ja, hur hanterade du och din chef situationen?

Liknande inlägg:

Föregående

Hej, hej måndag!

Nästa

Kallt sinne, stormigt inne

6 Kommentarer

 1. Så sjukt viktigt inlägg! Delar det på studs!
  Jag har inte blivit utsatt för trakasserier av kollegor, däremot av gäster när jag jobbat inom hotell- och restaurang. Tyvärr har jag vid dessa tillfällen blivit så ställd att jag bara gått därifrån :/

  • Clara Löfvenhamn

   Tack och jag hoppas det kan gör nytta! Skönt att du inte drabbats på arbetsplatsen och förjävligt att du upplevt det i övrigt. Förstår precis den ställdheten – den har drabbat mig med i liknande situationer eftersom man blir så himla paff. Det kan dröja en stund innan man fattar vad som hände liksom. Hoppas vi slipper uppleva liknande saker igen!

 2. Jag har definitivt varit med om många sexistiska saker på arbetsplatser… för ganska länge sen dock, när det fortfarande inte pratades så mycket om sånt här (tyvärr). Det kallades mer för “skämt” och “högt till tak” och skulle ALDRIG ha gått att göra något åt som liten 25-årig tjej. SÅ JÄKLA SJUKT! Det känns åtminstone som att vi är på rätt väg idag – även om det fortfarande är väldigt skevt. Jag är sååå glad över #MeToo men samtidigt ännu mer ledsen över att det ens behövs. Så sjukt!!

  • Clara Löfvenhamn

   Alltså, dessa “skämt” och jargonger alltså… Blir så trött! Hoppas och tror också att detta är på väg att förändras men det känns lite tröstlöst också när så många vittnar om det och så mycket ansvar fortfarande läggs på kvinnor i detta. Trist och jag hoppas verkligen att detta är något som vi kan jobba bort än mer desto mer jämställt vårt blir!

 3. Krister

  Män som har råkat ut för samma sak men
  från kvinnor skall enligt feminister vara tysta.
  ALDRIG!

  • Clara Löfvenhamn

   Va? Detta var så lösryckt och taget ur luften att jag blev verkligt förvånad. Jag har aldrig mött en feminist som har sagt det, aldrig läst om någon som har sagt det. Sexuella övergrepp är a-l-d-r-i-g okej oavsett vem som drabbas och vem som är förövare. Om jag får spekulera så kan jag tänka mig att de enda som tycker det är acceptabelt med sexuella övergrepp eller trakasserier är de som medvetet begår dem och som det ser ut statistiskt idag är dessa män. Om dessa män är feminister är för mig okänt men jag betvivlar det: deras beteende går ju då stick i stäv med deras värderingar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se