Sist men inte minst i Bossarnas årskrönika är den första ledaren som jag intervjuade till #MötEnBossCamilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens Rätt med nära 42 000 medlemmar. Hur sammanfattar hon sitt 2016? Och vad tar hon med sig in i 2017?

Camilla Björkboms årskrönika i Bossbloggen

Camilla Björkbom. Foto: Signe Hellgren

Kan du sammanfatta 2016 med tre ord?

Roligt, nytänk och utveckling!

När jag började i styrelsen för sju år sedan så frågade de andra i styrelsen varför de är med. Då var “för att det är viktigt” det absolut vanligaste svaret på frågan. Idag så är det istället “för att det så roligt”. Det är kul att höra eftersom jag tycker det är viktigt att det finns glädje i det vi gör. Sedan har året handlat om att tänka nytt och utveckla saker. När organisationen är stabil så finns det mycket utrymme att lyfta blicken och ta sikte i horisonten och det har vi tagit till vara på.

Vad i ditt ledarskap under året är du mest nöjd med?

Jag är nöjd med att jag fortfarande ser saker som jag vill utveckla – både personligt och i organisationen. Risken är att man blir för nöjd men jag ser utvecklingspotential även om vi har haft ett jättebra år.

Vad har varit den största ledarutmaningen under året?

Det gäller nog inte bara 2016 utan alltid men jag tycker det är lätt fastna i det man gör här och nu ibland. Det gäller att hålla koll på de övergripande och stora målen även till vardags.

Vad har du för mål med ditt ledarskap för 2017?

Under 2017 vill jag lyfta blicken ännu mer och tänka ännu mer visionärt, både för egen del och för organisationen. Jag vill bredda våra kontaktytor och etablera djurrättsfrågor som viktiga rättvisefrågor. Det ställer krav på mig och hur jag som person lyckas nätverka, vara med i fler sammanhang och titta på vad vi kan bidra med i olika sammanhang.

Camilla Björkbom