Camilla Björkbom: en ledare med hjärta för djurens rätt

Idag är det äntligen dags att presentera en av mina favoritkategorier för er: möt en boss! Här kommer vi att få träffa inspirerande kvinnliga ledare och prata lite kort med dem om deras ledarskap och karriärer.  Först ut är Camilla Björkbom som arbetar som ordförande för Djurens Rätt med 40 000 medlemmar.

Camilla Björkbom. Foto: Signe Hellgren

Camilla Björkbom. Foto: Signe Hellgren

Hej Camilla, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

Hej! Jag kommer ifrån Luleå men har bott i Umeå och ett år i Bryssel. Nu är jag relativt nyinflyttad till Värmdö utanför Stockholm med mina tre katter. Det känns norrländskt på många sätt här med tallarna och den karga miljön så jag trivs bra.

Berätta om din karriär!

Jag är utbildad socionom med en yrkesexamen och en master i socialt arbete. Jag har även studerat fred och konflikter och gjorde praktik på FN i Bolivia som socialarbetare. På en av FN-praktikerna kom jag på mig själv med att tänka ”det är jättebra att jag får göra detta men jag skulle vilja jobba för djuren” även om jag inte visste hur det skulle kunna hända. Efter ungefär tre års arbete i Bolivia flyttade jag hem och jobbade på socialtjänsten med ungdomar.

På den tiden var jag aktiv i Djurens Rätt på helgerna men tänkte att jag hade fel utbildning komma in i organisationen mer än så.  Så dök det upp ett jobb där man skulle få jobba med kampanjer och starta upp ett Norrlandskontor. Jag sökte direkt men när jag väl blev erbjuden det blev jag osäker eftersom jag hade investerat så mycket i min utbildning.  Mitt mål då var att komma in i FN-systemet eller forska inom socialt arbete. Men när jag blev erbjuden jobbet peppade min omgivning mig och jag bestämde mig för att ta det. Så det gjorde jag från 2007 till 2010 då jag blev nominerad och vald till företroendeuppdaget som ordförande för förbundsstyrelsen. Ett stort kliv från att bara ha arbetat med lokala styrelser tidigare.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

Mandatperioden för att vara ordförande för förbundsstyrelsen är på två år och i första hand så handlar rollen om att leda den förtroendevalda förbundsstyrelsen. Jag har detta som jobb och är heltidsarvoderad medan de gör detta på sin fritid. Där förbereder jag våra möten och ser till att styrelsen har allt material och information för att kunna fatta bra beslut för förbundets strategiska och långsiktiga arbete. Här gäller det att hålla oss på en strategisk nivå och inte dyka ner i detaljerna – det sköts av verksamheten.

Jag är den närmsta chefen över verksamhetschefen som jag stöttar, samråder med och ser till att han har det han behöver för att sköta sitt jobb. I min roll ingår också att se till vad organisationen behöver, hålla kontakt med medlemmar och representera Djurens Rätt i vårt politiska påverkansarbete. Tidigare hade jag det största ansvaret för vårt arbete i medier, men det har jag kunnat lämna över nu. Däremot skriver jag fortfarande en hel del debattartiklar. Det är ett väldigt varierande arbete med konferenser och resor både i Sverige och utomlands.

Camilla Björkbom. Foto: Hendrik Zeitler

Camilla Björkbom. Foto: Hendrik Zeitler

Varför vill du vara den som är boss?

För mig har inte ledarkarriär varit ett mål. Det handlade mer om att ha mitt hjärta i djurrättsrörelsen och här fanns folk som trodde att jag kunde göra arbetet. Väl på plats känns det väldigt bra. Jag har lätt för att se förändringspotential i saker, typ ”det där kan vi göra sådär i stället” och då är det skönt att vara i en position där man kan genomföra förändringar.

Sedan är jag inte en person som naturligt ställer mig på scen, tar en mikrofon och talar. Vissa gånger har jag varit så nervös vid framträdanden att jag mått riktigt illa och jag förbereder mig otroligt mycket. Jag sa inte ett ord genom hela grundskolan så det här med att som ledare stå och prata inför folk var inget som kom naturligt för mig. Så jag har intalat mig under åren att jag älskar att stå inför folk och prata, typ “fake it until you become it”. Jag går in i rollen även om det känns obekvämt och har idag har jag vuxit in i den.

Jag hade idéer och så tänkte jag att ”det jag inte kan – det finns det andra som kommer kunna”. Därför vågade jag ta steget upp till att bli förbundsordförande.

Camilla Björkbom

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

Det stora målet med mitt ledarskap är att Djurens Rätt ska bli en stark politisk faktor och få stor politisk påverkan. Ett personligt mål är att jag vill lämna över en organisation som är bättre än vad den var när jag tog över den. Djurens Rätt är  en frivilligorganisation som ägs av medlemmarna med djurens bästa som intresse. Det är ett stort ansvar och att organisationen ska vara så välskött, trovärdig och effektiv som möjligt.

Det finns två saker som jag hade önskat att jag vetat och gjort direkt när jag började. Den första är att ta fram styrdokument som reglerar arbetsgången och vem som har ansvar för vad. De är jätteviktiga och vi håller dem vid liv genom att ha dem uppdaterade och gå igenom dem med varje ny styrelse. De styrdokument som gäller verksamheten kommer vi att sätta ihop till en personalhandbok framöver så att både verksamheten och de ideellt aktiva medlemmarna kan använda den.  Sedan är det viktigt att styrdokumentet inte dödar vår kreativitet. Undantag kan göras om de behövs och är motiverade men med riktlinjer på plats vet alla vad som gäller. Den andra saken jag borde ha gjort direkt var att anställa en verksamhetschef, det är viktigt att ha någon som kan ta hand om personaldelen i organisationen.

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

Var generös som ledare och våga släppa fram andra. Ibland kan det bli så att ledaren anses vara den som ska göra allt men det stämmer inte. Du behöver också bädda för framtiden och då gäller det att de som ska ta över är förberedda. I min roll ingår det att tänka långsiktigt med både organisationen och människorna i den.

Camilla Björkbom

Grafik: Markus Stymne/MAST Produktion

Föregående

Tramsig eller superseriös: om att ha kul på jobbet

Nästa

Utbrändhetens varningssignaler och energimissbruk

4 Kommentarer

  1. Profilbild

    Väldigt inspirerande och välskriven intervju med en väldigt spännande ledare. Ser fram emot fler inlägg i den här kategorin!

  2. Profilbild

    Trevlig intervju! Inspirerande!

    Kram Lena

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© Bossbloggen.se