Att vara mentalt stark är väl något de flesta oss vill bli eller vara – i alla fall om vi ska tro flödet i våra sociala medier. Men vad betyder det egentligen? Hur kan man rusta sig mentalt? Och, går det att bli för stark? De frågorna poppade upp i min skalle förra veckan så jag bestämde mig för att vända mig till den mentala tränaren Alexandra J.B. för att få svar. Här kommer de!

Även om trender kan gå till överdrift så kan de innehålla guldkorn och att träna sig själv mentalt är tveklöst något du kan ha nytta av både på jobbet som privat – inte minst som ledare! Bild: Pixabay

Lär känna dig själv för att bli mentalt starkare

Hej Alexandra, vad betyder det att vara mentalt stark?

− Det är olika för alla men för mig betyder det att jag är bättre rustad för att tackla livets upp och nedgångar. När jag faller, faller jag inte lika långt ner. Att vara mental stark tar inte bort vår förmåga att känna saker, du kommer fortfarande kunna vara ledsen eller ha ångest eftersom det är en del av att vara människa att känna känslor. Men mental träning kan hjälpa dig att hantera livet svängningar lite bättre, säger Alexandra J.B

Vad är ditt tips till den som vill bli mentalt starkare?

− Att arbeta på din självinsikt är den första. Hur väl känner du dig själv? Hur agerar du och varför beter du dig som du gör i vardagen? När du vet det så vet du också vad du kommer att behöva börja jobba med, säger Alexandra J.B.

Hur gör man det då?
Alexandra J.B. intervjuas i Bossbloggen om hur en kan bli mentalt starkare

Alexandra J.B. Foto: Elin Grafström

− Först och främst måste du definiera vilka egenskaper som du vill utveckla. Exempelvis om du vill bli lyhörd för vad andra säger och skapa en bättre stämning på era möten. Om du som person är splittrad och lyssnar med ett halvt öra och resten av huvudet tänker på annat då behöver du exempelvis öva dig i aktivt lyssnade, göra andningsövningar som får dig att stressa ner eller att skapa en rutin för hur du ska komma in i rätt stämning inför era möten, säger Alexandra J.B och fortsätter:

− Nästa steg är börja agera. Det finns förstås många olika metoder beroende på vad du har för utmaningar men att bli medveten om det är avgörande för att det ska hända en förändring överhuvudtaget. Sedan brukar det svåraste vara att upprätthålla dina nya beteenden över tid så gör små förändringar i taget och håll koll på dig själv så att du inte tappar dem efter en två-tre veckor.

Är mentalt stark något som man är hela tiden eller kan det variera?

− Det är viktigt att komma ihåg att vara mentalt stark är individuellt. Du kan absolut vara det hela tiden men utifrån hur livets berg och dalbana så kommer du att påverkas även om du är mentalt stark. Att vara oberörd är inte att vara mentalt stark.

Vad har du för tips till den som vill bli mentalt starkare?

1. Lär känna dig själv
2. Bli medveten om dina tankemönster
3. Visualisera dig i olika situationer som utmanar dig och skapa en målbild om hur din prestation och leverans ska gå och kännas för dig när du står där. Det kommer hjälpa dig att prestera bättre!

Själv skriver jag helt klart under på alla punkterna men framförallt den sista av dem. Eftersom jag är en känslomänniska brukar jag alltid känna in hur jag känner inför och efter olika utmaningar och genom att göra det innan det är dags så upplever jag att jag blir mycket bättre på att hantera eventuellt nervositet som kan hälsa på. Har du några tips på hur vässar dig mentalt? Dela gärna med dig!