Tips för att hantera stress

Stress är inget nytt fenomen. Det är en del av vårt fysiologiska varande och utan den fysiska funktionen vore vi döda. På 50-, 60- och 70-talet började vi i Sverige prata om arbetsmiljö såsom buller och skaderisker och har blivit duktiga på det men sedan den psykosociala arbetsmiljön har fått mer strålkastarljus ser vi också att vi blir mer och mer stressade. En trend som sker på samhällsnivå och absolut inte bara kan åläggas varje individ att lösa själv. Men om man är en individ känner sig stressad? Hur kan man då göra för att hantera det? Annika Sörensen, specialistläkare inom stress på AskDrAnnika, delar med sig av sina bästa tips för att hantera stress.

Anledningarna till att känna sig stressad kan förstås vara många och bero på olika saker även om vi bör lägga alla former av stresshantering på individnivå. Arbetsgivare har ett jätteviktigt ansvar för att skapa välmående och hälsosamma organisationer! Bild: silviarita från Pixabay

Anledningarna till att känna sig stressad kan förstås vara många och bero på olika saker även om vi bör lägga alla former av stresshantering på individnivå. Arbetsgivare har ett jätteviktigt ansvar för att skapa välmående och hälsosamma organisationer! Bild: silviarita från Pixabay

Tips för att hantera stress

När vi blir stressade så är det lätt hänt att vi går in enstressloop eftersom kroppen tror att vårt liv är i fara och tar tillfysiologiska reaktioner för att skydda oss. Biologiskt har vi inte ändrats mycketpå många tusen år men vår omgivning är helt annorlunda och få saker ärlivshotande på samma sätt längre. Här är tre olika perspektiv som du kananvända dig av för att försöka bryta din stressloop:   

Perspektiv 1. Här och nu

Om du känner att du börjar bli stressad – försök ta några djupa andetag, röra lite på dig, hoppa runt lite eller gå några varv runt skrivbordet.

Annika Sörensen Foto: Privat

Annika Sörensen Foto: Privat

− Hjärnan kan bara ha en tanke åt gången så att göra någotsom får din hjärna att tänka på något annat som är ofarligt kan hjälpa.Andningen ger dig också mer syre i kroppen och rörelserna aktiverar cellerna ikroppen vilket kan hjälpa din hjärna att få vila en kort stund, säger AnnikaSörensen.

Perspektiv 2. En energiskapande grund

Energi är ingenting vi kan köpa utan något som vi skaparsjälva genom att sova regelbundet och äta mat som gör att hjärnan orkar med.Även motionen har extremt viktiga funktioner för hjärnans mående.

− Förenklat kan vi säga att fysisk aktivitet äterstresshormoner och då behöver du inte träna som en elitidrottare. Trettiominuters promenad i en takt som är rask men ändå tillåter dig att prata räckergott och väl, säger Annika Sörensen.

Perspektiv 3. Lär känna dig själv och din stress

Stress i sig är inte farligt och det är heller inget som dunågonsin helt kommer att kunna undvika. Inte minst eftersom det alltid finnssaker, som vi inte kan göra något åt, som kommer att stressa oss i livet istort. Det är lätt tänkt att tänka att man antingen måste fly från stresseneller bita ihop och göra allt i alla fall men så behöver det inte heller varamenar Annika Sörensen. Om du tar tillbaka till känslan av kontroll så kommerdina stresshormonnivåer att begränsas:

− Yoga och mindfulness kan hjälpa i stunden men det är sällan hela lösningen. Så fort du inte gillar läget så går dina hormoner igång och alla har vi olika gränser för hur mycket stress vi tål. För några är de snäva, andra lite större och vissa verkar tåla hur mycket stress som helst. Därför kan det vara klokt att lära känna dig själv och din stress och leva det liv som passar dig bäst.

Vad säger du som läser? Känner du dig ofta stressad och har du i så fall några knep som du tar till då? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Previous
Previous

En kolsvart outfit och lövdans

Next
Next

Så blir du mer umbärlig som chef